Skip to content

klimaatuitdagingen
en oplossingen

klimaatuitdagingen en oplossingen

Bouwend Nederland moet rekening houden met een doolhof van milieuwetgeving waarbinnen zij moeten werken.

Het bouwen van bijna een miljoen huizen is al een waanzinnige opgave. In combinatie met de strengere duurzaamheidseisen voor de bouwsector schuurt deze taak tegen het megalomane aan. Bouwend Nederland moet rekening houden met een doolhof van milieuwetgeving waarbinnen zij moeten werken. Hieronder volgt een kort overzicht van de belangrijkste duurzaamheidseisen waar bouwend Nederland zich aan moet houden en de duurzaamheidsoplossingen van TWB.

Stikstofuitstoot

Lichtere machinerie en logistieke verbeteringen bieden mogelijkheden voor de reductie van de stikstofuitstoot in het transport naar en op de bouwlocatie.

Niet alleen de landbouw wordt beperkt door de wetgeving omtrent stikstof. Ook de bouwsector ondervindt vertraging door de stikstofproblematiek. Rondom de Natura 2000 gebieden worden bouwputten stilgelegd om de neerslag van stikstof in kwetsbare natuurgebieden te voorkomen. Deze stikstof komt voornamelijk vrij bij het transport naar de bouwlocatie en bij het gebruik van zware machinerie op de bouwput. Voorafgaand aan de bouw moet worden berekend wat de stikstofuitstoot van een project zal zijn en of een project de maximale stikstofwaarde in de omgeving zal overschrijden. Stikstofberekeningen en stilleggingen kunnen de bouw gigantisch vertragen. Enkel bij projecten met een lage stikstofuitstoot is het mogelijk om overal snel genoeg door te bouwen. Kortom, de bouwsector moet met oplossingen komen die de stikstofuitstoot op de bouwlocatie en tijdens het transport drastisch reduceren. 

Lichtere machinerie en logistieke verbeteringen bieden mogelijkheden voor de reductie van de stikstofuitstoot in het transport naar en op de bouwlocatie.

 

Om deze verbeteringen mogelijk te maken is er behoefte aan lichtere, compactere bouwmaterialen en prefab-oplossingen. De TWB Houten Bouwblokken zijn buitenmuur, binnenmuur en isolatie in één. Hierdoor is er geen apart transport nodig voor verschillende materialen zoals bij conventionele bouwprojecten. Daarnaast zijn de Houten Bouwblokken gemaakt van hout en daardoor zeer licht in vergelijking met klassieke bouwmaterialen. Een volledige woning kan worden aangeleverd in één 20 voet container en er is geen zware machinerie nodig om de blokken te verplaatsen over het bouwterrein. Het doorrekenen van de stikstofuitstoot bij een bouwproject met de TWB Houten Bouwblokken is daarnaast zeer eenvoudig en daarmee veel sneller. TWB Houten Bouwblokken kunnen bijdragen aan een sterke reductie van stikstofuitstoot op de bouwplaats, stillegging voorkomen en de planningsfase versnellen.

 

Milieuregels voor bouwmaterialen

Onze blokken hebben een zeer goede LCA-waarde omdat zij CO2-neutraal zijn en 100% circulair.

Bij elke aanvraag voor een omgevingsvergunning moet een opgave worden gegeven van de milieubelasting van de materialen die in een gebouw worden toegepast. Nieuwe woningen en kantoren moeten voldoen aan een maximale MilieuPrestatie Gebouwen-waarde (MPG) van 0,8. Vooralsnog staat het op de planning van de overheid om deze eisen verder aan te scherpen tot aan 2030. Om het MPG van een enkel materiaal te berekenen wordt een LevensCyclusAnalyse (LCA) gemaakt. Om vervolgens te berekenen wat de MPG van een bouwproject is, moeten alle gebruikte materialen in het bouwproject worden geïdentificeerd. Vervolgens moet er ook rekening worden gehouden met alle materialen die tijdens de levensduur van een gebouw vervangen dienen te worden. Het wordt voor de bouwsector dus steeds belangrijker om met materialen te werken die erg goed scoren op het gebied van duurzaamheid en circulariteit.

Daarnaast is de berekening van de MPG vaak een tijdrovende opgave. Onze blokken hebben een zeer goede LCA-waarde omdat zij CO2-neutraal zijn en 100% circulair. Door de lage LCA-waarde van de TWB Houten Bouwblokken passen zij gemakkelijk binnen de MPG-normen, nu en in de toekomst. Hierdoor ontstaat zelfs ruimte voor andere belastende onderdelen van bouwprojecten. Daarnaast is de berekening van de MPG een stuk gemakkelijker met de TWB Houten Bouwblokken omdat woningen bijna volledig worden opgebouwd uit onze blokken met één overkoepelende LCA-waarde.

 

Isolatie en energieneutrale woningen

Met de TWB Houten Bouwblokken is het gemakkelijk om binnen de BENG-eisen te bouwen.

Vanaf 2021 moeten nieuwbouwwoningen en nieuwe utiliteitsgebouwen  voldoen aan de eisen voor bijna energieneutrale gebouwen (BENG). Deze eisen zijn opgesplitst in eisen voor de maximale energiebehoefte van nieuwe woningen of utiliteitsgebouwen (BENG1), het maximale fossiele energiegebruik (BENG2) en het minimale aandeel hernieuwbare energie (BENG3). Binnen de constructie zijn de grootste winsten te boeken op het terrein van de buitenkant van het gebouw; de schil. Hiermee kan de maximale energiebehoefte van nieuwe woningen en utiliteitsgebouwen gereduceerd worden. Dit raakt voornamelijk aan de BENG1-eisen.

Voor de bepaling van de energiebehoefte wordt berekend hoeveel energie er nodig is om een pand te verwarmen en te verkoelen. 

Hierbij wordt gekeken naar een optimale kwaliteit van de gebouwschil waarbij de mate van isolatie, de mate van kierdichting en de aanwezigheid van koudebruggen een grote rol spelen. Om binnen de BENG-normen te blijven is het van belang om nieuwbouw zo te ontwerpen dat de energiebehoefte erg laag is. Met de TWB Houten Bouwblokken is het gemakkelijk om binnen de BENG-eisen te bouwen. Onze blokken hebben een RC-waarde van 5.0m2K/W. Dit valt binnen de RC-eisen voor gevels die in het bouwbesluit worden gesteld aan nieuwbouwprojecten. Daarnaast hebben de nieuwbouw ontwerpen van TWB geen koudebruggen en wordt er gebruik gemaakt van unieke geïsoleerde lateien. Daarmee draagt het bouwen met Houten Bouwblokken bij aan het terugdringen van de energiebehoefte van nieuwbouw.

Maatschappelijke druk vanuit consumenten en opdrachtgevers

Met duurzame bouw is het mogelijk om meer opdrachten binnen te halen.

Er bestaan veel wettelijke verplichtingen voor de bouw in het kader van duurzaamheid, maar er ontstaat ook steeds meer druk vanuit de markt. Consumenten hechten steeds meer waarde aan een duurzame woning en opdrachtgevers houden steeds vaker rekening met duurzaamheidscriteria bij aanbestedingen. Daarmee is duurzaam bouwen tegelijkertijd een uitdaging en een kans voor bouwbedrijven. Met duurzame bouw is het mogelijk om meer opdrachten binnen te halen.

In de bovenstaande tabel is duidelijk te zien dat bij alle opdrachtgevers het aantal duurzame gunningen is toegenomen. Daarnaast worden de duurzaamheidscriteria die opdrachtgevers hanteren steeds strenger. Met de volledig circulaire en CO2-neutrale TWBHouten Bouwblokken voldoet men gemakkelijk aan de strengste duurzaamheidscriteria van opdrachtgevers.